Υλικά για το μουσακά:
- 1 κιλό μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες 1 εκ.
- 600 γρ. πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες 1 εκ.
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Υλικά για την μπολοναίζ:
- 700 γρ. κιμά
- 200 γρ. χυμό ντομάτας
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 2 ξυλαράκια κανέλλας
- 1/3 κ.σ γαρύφαλλο τριμμένο
- αλάτι-πιπέρι
- 100 γρ. νερό
Υλικά για την μπεσαμέλ:
- 1 λίτρο γάλα
- 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. βούτυρο
- 40 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- αλάτι-πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- 3 αυγά
Εφαρμογή:
- Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα βαθύ μπολ με αλάτι και νερό μέχρι να σκεπαστούν και αφήστε τις να μουλιάσουν για μια ώρα περίπου. Στραγγίζουμε καλά, να φύγουν όλα τα υγρά και τις βάζουμε σε ένα ταψί.
- Ραντίζουμε με λίγο λάδι και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 2500,για 45 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με τις πατάτες(χωρίς να τις μουλιάσουμε), σε ένα άλλο σκεύος.
- Ετοιμάζουμε την μπολοναίζ. Βάζουμε στον κάδο το λάδι και το κρεμμύδι και ρυθμίζουμε 4 λεπτά, 1000, ταχύτητα 4 και στη συνέχεια ρυθμίζουμε 5 λεπτά, 1000 , ταχύτητα κουτάλι, ανάστροφη και προσθέτουμε τον κιμά λίγο – λίγο από το άνοιγμα του καπακιού.
- Προσθέτουμε το νερό, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, την κανέλλα και το γαρύφαλλο και ρυθμίζουμε 20 λεπτά, 1000, ταχύτητα 1.
- Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Βάζουμε στον κάδο όλα τα υλικά εκτός από τα αυγά και το τυρί και ρυθμίζουμε 8 λεπτά, 1000, ταχύτητα 4.
- Προσθέτουμε τα αυγά και το τυρί ένα λεπτό πριν το τέλος. Αν η μπεσαμέλ είναι ρευστή ρυθμίζουμε 2 λεπτά επιπλέον, αν είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο γάλα και ρυθμίζουμε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4.
Συναρμολόγηση:
- Βάζουμε πάνω από τις πατάτες 30 γρ. παρμεζάνα και την σάλτσα μπολοναίζ, από πάνω στρώνουμε τις μισοψημένες μελιτζάνες βάζοντας, άλλα 30 γρ. παρμεζάνα και την μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε με 40 γρ. παρμεζάνα και ψήνουμε στους 2000 για 45 λεπτά.