Υλικά:
300 γρ. γάλα
50 γρ. βούτυρο
20 γρ. φρέσκια μαγιά
60 γρ. ζάχαρη
550 γρ. αλεύρι
¼ κ.γλ. αλάτι
1 αβγό, χτυπημένο σε μπόλ
Εφαρμογή:
- Βάζουμε το γάλα, το βούτυρο, τη φρέσκια μαγιά και τη ζάχαρη στον κάδο και ρυθμίζουμε 3 λεπτά, 37ο , ταχύτητα 2.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε 3 λεπτά, ταχύτητα στάχυ. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο αλευρωμένο μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε σε σχήμα κορδονιού. Αφήνουμε τα κορδόνια μας για 5 λεπτά. Ενώνουμε τις 3 άκρες στη μια πλευρά, πλέκουμε σε κοτσίδα και ενώνουμε τις άκρες στο τέλος. Τοποθετούμε το ψωμί σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, το σκεπάζουμε με μία πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (περίπου 30 λεπτά). Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο σους 180°C.
- Απλώνουμε πάνω στο ψωμί με πινέλο το χτυπημένο αβγό και ψήνουμε στους 180°C για 25 – 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε σε φέτες.
Παραλλαγές:
- Κάνουμε όλα τα βήματα της βασικής συνταγής και αφού η ζύμη μας διπλασιαστεί σε όγκο την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Αλείφουμε με κέτσαπ και πασπαλίζουμε με τριμμένα τυριά και αλλαντικά. Τυλίγουμε από τη μακριά πλευρά σε ρολό και κόβουμε σε φέτες. Τοποθετούμε τις φέτες, με τις κομμένες άκρες προς τα κάτω, σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αφήνουμε στους 50ο για 10 λεπτά να ξαναφουσκώσει. Τέλος, ψήνουμε στους 180ο μέχρι να ροδίσουν τα ρολά μας.
- Κάνουμε όλα τα βήματα της βασικής συνταγής και αφού η ζύμη μας διπλασιαστεί σε όγκο την ανοίγουμε σε 3 δίσκους διαμέτρου 20-22εκ..Σε ταψί στρωμένο λαδόκολλα τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο, τον αλείφουμε με μερέντα, τον σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τον τρίτο δίσκο. Αφού ολοκληρώσουμε το στήσιμο των δίσκων τοποθετούμε στη μέση ένα ποτηράκι και κόβουμε ακτινωτά σε τριγωνάκια. Μετά περνούμε ένα ένα τα τριγωνάκια και τα στρίβουμε έτσι ώστε να δημιουργηθεί σχήμα λουλουδιού. Αφήνουμε στους 50ο για 10 λεπτά να ξαναφουσκώσει. Τέλος, ψήνουμε στους 180ο μέχρι να ροδίσει.