Υλικά:
240 γρ. νερό
1 κ.γλ. ξηρή μαγιά (5 γρ.)
30 γρ. μαύρη ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο και λίγο επιπλέον
500 γρ. αλεύρι
1 κ.γλ. αλάτι
Εφαρμογή:
- Βάζουμε στον κάδο το νερό, την ξηρή μαγιά, την μαύρη ζάχαρη και το βούτυρο και αναμειγνύουμε τα για 1 λεπτό, 37° ,ταχύτητα 3.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε 3 λεπτά, ταχύτητα στάχυ. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπόλ, σκεπάζουμε με μία υγρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη σχηματίζοντας 3 μπάλες και τις τοποθετούμε στη σειρά μέσα σε βουτυρωμένη φόρμα ψησίματος (περίπου 30 x 12 x 10 εκ.). Αφήνουμε πάλι τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 30 λεπτά). Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°.
- Ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε το ψωμί σε φέτες.